Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Şubat 05, 2011

Krizleri Önleme Kılavuzu


Dün sabahımız tam bir  sinir harbi ile başladı;

- Ada hadi gel nergize gideceğiz kahvaltını ett
- gitmiceeeeeeeeeett!!!!!
- Ama Türker de gelecek
- Gemiceeeeeeeeeeetttt! (meali gelmeyecek yahut gelmesin)
- (dumur anne) Aaa sen çok hoşlanıyordun ne oldu şimdi??
- Oşyaanmıcaaaaaaatt!! (hoşlanmayacak ya da hoşlanmıyorum meali)
- Oyun oynamayacaksın yani... iyi gel kahvaltını et o zaman
- Diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiittttttttttt (dizlerimden ittirerek odadan dışarı attı beni!)

Ne olduğu hakkında en ufak bir fikrim dahi yok. Terrible Two desen; bir günde dibine inmiş olamaz herhalde dün öpüşüp kokuşup uyumuşuz...

Hiç mühim değil. Hemen; "Kriz kaçınılmazsa zevk almaya bak" moduna alıyoruz! Salona geçilir, güzel bir kahve yapılır; bilgisayar açılır sakinleşmeye çalışılır.

İlk kural; Bahane bul.
Anneliğin yegane altın kuralı. Çocuk zıvanadan çıkınca annenin bahane çipi çalışmaya başlar "ayyy açlıktan yapıyor", "yabancıladı o yabancıladı yoksa hiç yapmaz böyle şeyler", "aaa uykusunu alamadı ondan böyle oldu"..

"Uykusunu alamadı bundan oldu" güzel! At çantaya. "Gece zaten doğru düzgün uyumadı çocuk. Sabah da erkenden kalktı. Hem anasına çekmiş, sabahları sinirli oluyor." Bunları içinden yaklaşık yirmi kez söylediğinde; odasında oyuncakları duvara çarpan çocuğa karşı daha ılımlı olabiliyorsun. (test edilmiş onaylanmış bir öneri!)

Anne sakinse çocuğa bulaşmıyor. Kriz büyümüyor böylece!

İkinci Kural : Elleşme
Sakinleştiğimi düşününce kahvaltı için çağırma gafletinde bulundum ve ağzımın payını aldım. Ada ağzını kafamın girebileceği kadar açarak bağırmaya başladı ben de geri püskürdüm. Sonra bıraktım kendi haline. Yarım gün yemek yemezse ölmez nasıl olsa. Saat 11'e doğru midesinin kurtları salona getirdi yavruyu nitekim. "kayni acitti"  dedi anneyle muhatap olmamaya çalışarak, anne de mama sandalyesinin arkasına geçip pis pis güldü çaktırmadan.

Kahvaltı hazırlandı. Yendi. "doodu" dedi mırıltıyla kalktı masadan. Odada sakin sakin oynamaya çekildi. Kesinlikle anaya çekmiş. Uykulu ve açken yanına yanaşılmıyor.

Üçüncü Kural: Sakin tutmaya ve sakin kalmaya çabala
Arkadaşları geldi öğleden sonra. Sabahki tazmania canavarı tekrar çocuk haline dönüştü. İyicene bir tepindikten sonra uyku moduna geçti. Uyandığında karakter değişimi tamamlanmıştı.

Bu aşamada aynı ortamda ve iki kişi kalmak sakıncalı olabilir. Dışarı çıkmak, eve birilerini çağırmak daha doğrusu annenin ve bebenin dikkatini dağıtmak faideli olabilir.

Kimse kimseyi boğazlamadan atlatıldı bir kriz...

Darısı yaşanabilecek diğer krizlerin başına...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın