Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mayıs 22, 2014

Çocuğun Cinsel Eğitimi ve Tacizden Korunma Rehberi- Bölüm 1



"Christiane Sanderson - Çocuğun Cinsel Eğitimi ve Tacizden Korunma Rehberi" kitabından alıntılıyorum:

Kitap, "çocuklarının istismara uğraması endişesi duyan ebeveynlerin erken uyarı işaretlerini tanıma ve çocuklarını en iyi koruyabilecek önlemleri alma konusunda yeteri kadar donanımlı olmadığı" savıyla giriş yapıyor.

"Yetişkinlerin ve çocukların genellikle cinsel istismar konusunda yanlış fikirleri vardır. Bu yanlış fikirler, medyadaki sansasyonel olaylar tarafından körüklenir, aşırı korku ve kaygı yaratır ancak çocukları korumaya hizmet etmezler........ Anne babaların ve öğretmenlerin cinsel istismar belirtisi olabilecek erken uyarı işaretlerinin nasıl tanınacağı bilgisiyle donanmaları gerekir........... Yetişkinler çocuklara nasıl güvende olacaklarını öğreteceklerse, çocukları korkutarak değil, onlara faydası dokunacak bilgileri vererek yapmalıdırlar..... Çocukların güvenliğini sağlamak için tepki konumundan koruma konumuna  geçmek şarttır..... Medyada sansasyonel olayların tuttuğu yer, çocukların karşı karşıya olduğu tehlikenin göstergesi olmadığı gibi cinsel istismarın ve istismarcıların tüm çeşitlerini de yansıtmazlar. Bu durum cinsel istismar hakkında sınırlı bilgi ve ön yargılı görüşlere yol açabilir. Bu tür olayların medyadaki kapsamı, yetişkinlere kendi çocuklarının emniyette olduğuna dair sahte bir güven duygusu da verebilir."

Bu uyarılarla dolu girişin ardından, cinsel istismar konusundaki yaygın inanışlar ve bu inanışların gerçekleri sıralanmış; "cinsel istismar kesinlikle, insanların sandığından daha yaygındır. Tahminler, yürütülen araştırmaların tipine bağlı olarak değişse de, genel olarak dört kızdan ve altı erkekten birinin cinsel istismar mağduru olduğu düşünülmektedir..... Güncel veriler kız çocuklarının cinsel istismara uğrama riskinin, erkek çocuklardan fazla olduğunu düşündürse de bu da buz dağının görünen kısmı olabilir. Verilen rakamlar cinsel istismar ile ilgili gerçekliği bildirim yanlılığından dolayı tam olarak yansıtmayabilir. Damgalamadan ya da açığa vurmaktan daha fazla çekindikleri için, yaşadıklarını belirtmek erkek mağdurlar için daha zor olabilir.... 

cinsel istismar konusunda kız çocuklarının evde, erkek çocuklarının toplum içinde daha çok risk altında oldukları düşünülmektedir..... Çocuğu istismar eden, aile değil bireylerdir, dolayısıyla aile yapısı belirleyici değildir. Tüm aile türlerinde istismar gerçekleşebilir..... Çocuğun güvenliğinin yüzde yüz garantisi hiçbir zaman yoktur, istismarcılar son derece bilinçli anne-babaları bile kandırabilirler. Çocuğunuzu hedef almışlarsa, hedeflerine ulaşacaklardır..... 

Yabancı tehlikesi bir mitten ibarettir. Güncel araştırmalar, vakaların yüzde 87 sinin çocuğun tanıdığı ve güvendiği biri tarafından istismar edildiğini göstermektedir. Çocuklarınızı yabancılara karşı uyararak korumanız mümkün değildir..... Çocuk istismarcıları canavar görünümünde değildir, çünkü canavarlar çocuklara yaklaşamazlar, ancak hoş insanlar çocuklara yaklaşabilir. Kurbanlarını kandırabilmek için önce anne babalarıyla arkadaş olarak onlara yaklaşırlar ve çocukların güvenini kazanırlar. Çocuğun özel arkadaşı haline gelmeden gerçek niyetleriyle çocuğa yaklaşmazlar, böylece çocuk hem yaşananları özel arkadaşlığın bir parçası olarak görür, hem de özel arkadaşını korumak için gizler. Genellikle çocuklar ilgiyi kaybetmek ya da istismarcının cezalandırıldığını görmek istemezler. İstismarcılar bunu bilir ve çocuğun korkularıyla oynayarak açığa çıkartma riskini ortadan kaldırırlar............. 

İstismarcılar tüm sosyal sınıflardan, etnik altyapılardan ve tüm yaş gruplarından çıkabilir. Herkes kadar normal görünür. Büyük bir bölümü de normaldir. Sadece ufak bir yüzdesinde ruhsal bozukluk vardır. Çok küçük bir bölümü garip görünümlüdür. Büyük bir bölümü ise hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından sevilen "çok hoş ve çok iyi" insanlardır." 

"..............Kandırma eylemleri, pek çok pedofilin kullandığı, iyi bilinen ve köklü taktiklerdir. Bunların çoğu güç algılanan, itina isteyen, bir yıldan uzun süren ama baştan çıkartma etkisi güçlü eylemlerdir. Kendi bölgesindeki çocukları istismar eden pedofillerin çoğu bu teknikleri kullanır ve çoğu kez istismar saptanamaz." 

"....Çocuklarla sık ve düzenli temas kuracakları meslekler seçerler. Çocukların çokça bulunduğu yerlerde bulunur ve çocuklara hoş davranışlar sergilerler. Çocuğa özel ve ekstra ilgi gösterir, ilgili ve sevecendirler. Çocuğa hoş hediyeler alır, onunla vakit geçirmekten hoşlanır, sıkıntısı olduğunda paylaşır ve böylece çocuğu akranlarından tecrit eder. Çocuklara cazip gelecek hobiler edinir ve çocukla paylaşırlar. Böylece çocuk bu özel ilgiyi ve arkadaşlığı kaybetmek istemez."

Görünen o ki, çocukları kötü görünümlü ve yabancı insanlardan korkutarak, istismardan korumak pek mümkün değil. İstismarcının profili pek çoğumuzun zannettiği gibi "pejmürde halde gezen yabancı adam" değil. Öncelikle bunu çok net olarak öğrenmemiz gerekiyor. Çocukları yabancılardan korkutarak değil, vücutlarını korumayı öğreterek, hangi dokunuşun "masum" hangisinin "kötü niyetli" olduğu konusunda bilgi vererek  ve yetişkinler olarak, istismarın belirtilerini çocuktan ve istismarcıdan okuyabilmeyi öğrenerek koruyabiliriz. Zira şöyle de bir uyarı var ki kitapta midem bulandı; "Bazı pedofiller istismarı açığa vuramayacağı için, kasıtlı olarak konuşma öncesi dönemindeki çocukları seçerler. Dahası çok küçük yaştan itibaren istismara uğrayan çocuk, bu faaliyetin normal olduğuna inanacak ve istismar edildiğini anlamayacaktır."

Çocuğunuz "seks" ya da "istismar" hakkında çok fazla soru soruyor ve fanteziler anlatıyorsa, alarm durumuna geçmekte fayda var zira;".... çocuklar zengin bir hayal gücüne sahip olsalar ve birçok şey hakkında fanteziler kurabilseler de, yetişkinlerin cinsel hayatını kafalarında kurabilecek kadar bilgisi ya da farkındalıkları yoktur." Zengin hayal dünyasının ürünü olduğunu düşündüğünüz şey, bir belirti olabilir. Ya da çocuk bunu sorularla, sözlerle yapmayabilir; " .........çocuk cinsel istismarı sözel olmayan yollarla anlatmayı deneyebilir. Bazı çocuklar çok içine kapanır, bazıları yaşadıklarını kendinden küçük başka çocuklara uygular."

Çocuğunuza uygun olan davranış ve uygun olmayan davranış (dokunuş) konusunda bilgi vermezseniz, çok güvendiği özel arkadaşının verdiği bilgileri referans alacak ve bunun normal olduğuna inanacaktır; "..... çocuklar uygun davranışın ve uygun olmayan davranışın ne olduğu konusunda yetişkinlerin rehberliğine dayanır. Çocuğa ÇCİ nin normal ve zevkli olduğunu söyleyen istismarcı, onun bunu istemesi gerektiğine inanmasına sebep olurlar. Bu durum çocuğun bedensel tepkilerine yönelik vücut algısını ve motivasyonunu bozar."

Çocuklara cinsel bilgiler vermemek, onları korumasız bırakma sonucunu doğurabilir diyor son uyarı da. Tıpkı trafik ışıklarını anlatır gibi, korkutmadan, doğru bilgileri vererek sonuca ulaşabilirsiniz. Çocuğa verilmeyen her bilgi, bu bilginin başkası tarafından yönetilmesi riskini doğurur. Çocuğu toplumdan soyutlamak ve aşırı korumak da, savunmasız ve korkak bir çocuk haline gelmesine ve böylece açık hedef olmasına sebep olacağından, korkutmadan bilinçlendirme yollarını öğrenmek gerekiyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın