Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 18, 2017

Mutlu Beyin -Loretta Graziano Breunning



Loretta Graziano Breunning'in yazdığı, Aganta Kitap tarafından yayınlanan ve çevirisini Ebrar Güldemler'in yaptığı Mutlu Beyin'i okudum geçtiğimiz hafta. İlginç bir konusu var: İnsan motivasyon teorileri hakkında öğrendiklerinden ikna olmayan yazar, memeli hayvanları inceleyerek beyin kimyalarını çözmüş ve orada olup bitenler ona kendi kimyamızı -dolayısıyla hormon salınımlarımızı- kontrol edebileceğimiz fikrini vermiş olmalı ki bu konuda kaynaklar yaratmaya başlamış. Mutlu Beyin de bu kaynaklardan biri. Evet, kulağa oldukça ilginç geliyor. Kitap da oldukça ilginç zaten.

Okumaya ilk başladığımda yazarın davranışçı psikologlardan biraz fazla etkilenmiş olup olmadığını düşündüm. Bir kitapta, davranışçıların duygulara yaklaşımı hakkında bir benzetme okumuştum: insanları bir kahve otomatı gibi değerlendirdiklerinden bahsediyordu. Yani biri gelir, düğmeye basar, bir şey tetiklenir ve içeride bazı (hormonal) şeyler olur, kahve (yani tepki) meydana gelir. Kitabın başlangıcında davranışların tamamıyla hormonlara bağlanıyor olması bende bu etkiyi yaptı sanırım. Fakat sonrasında duygusal salınımlar için zihinsel bazı katkıların olması gerektiğiyle ilgili bölümler geldi, ben de kitabı okumaya devam etmeye karar verdim. 




Duygu denince insanın aklına romantik şeyler geliyor. Kalbi şeyler. Halbuki duyguların kalple pek de ilgisi yok. Duygular zihinle ilgili şeyler.Duygularımızı beynimiz kontrol ediyor. Böyle söylendiğinde kulağa pek romantik gelmediğinin farkındayım ancak işin gerçeği bu. Bu nedenle eğer zihninizi kontrol etmeyi öğrenirseniz, duygularınızı da kontrol edebilirsiniz. Kitap bu gerçeği ve bunu nasıl yapabileceğinizi anlatıyor. 

Kendini sürekli iyi hissedebilmek için kendini iyi hissetmeni sağlayan hormonları tanımak ve onları beynine -kendi kontrolünle- nasıl salgılatabileceğini öğrenmek kulağa çok hoş gelmiyor mu? Eğer bunu yapıp yapamayacağınızı denemek istiyorsanız bu kitabı okumalısınız. (Bir ipucu vereyim: Yapabilirsiniz.)

Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan dört hormon: Serotonin, Dopamin, Oksitosin ve Endorfin. Bunları beynimiz sadece bazı durumlarda salgılıyor. O durum ortadan kalktığında da hormon salınımı normal haline dönüyor. Bu "bazı durumları" öğrendiğinizde sürekli iyi hissedebileceğiniz şekilde beyninizi kontrol edebiliyorsunuz. Yani ruh halinizi belirli bir seviyede tutmayı başarabiliyorsunuz. Üstelik bunu öğrenmek 45 gününüzü alıyor. 

Kitabın arka kapağından:

Hormonların hayatımızdaki yerini farkında mıyız? Serotonin, depomin, oksitosin ve endorfin hormonlarının her biri ne işe yarıyor? Bu mutluluk kimyasallarını doğal yöntemlerle nasıl salgılayabiliriz? Stres hormonu olarak bilinen kortizolü alt edebilir miyiz? Alışkanlıkları değiştirmek neden bu kadar zor? Beyninizin nasıl çalıştığını öğrenmeye hazır mısınız?
California State Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, Inner Mammal Enstitüsü'nün kurucusu Loretta Graziano Breuning insan motivasyonu hakkında genel geçer kuramları reddediyor ve memeli beyni üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınıyor. İnsanların kendi hormonlarını tanıyarak ve içindeki memeliyi anlayarak mutluluğa ulaşabileceğine inanıyor. 
Mutluluk. Dört beyin kimyasından geliyor ve Mutlu Beyin size mucize çözümler yerine kalıcı bir eylem planı sunuyor. Kendinizi tanımanızı sağlıyor ve 45 günde istediğiniz değişimi yaratmanın yollarını gösteriyor.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın