Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Aralık 16, 2017

Her Ebeveynin Takip Etmesi Gereken 10 Sosyal Medya Hesabı

İnternet alemi giderek kalabalıklaşan, bilgi kirliliğine, uzman bolluğuna doymaya başlayan bir mecra. Ben bu alemdeki çoğu sosyal mecranın oluşumuna tanıklık etmiş, (o bayıldığım espriyi şu araya sıkıştırayım: bizim zamanımızda buralar dutluktu) bu alandaki en eskileri -ve bence en iyileri- yakından tanıyan ve -sağ olsunlar- yeni ebeveynlerin referansına güvendiği biri olarak bir liste hazırladım. Hemen hepsi işlerine olan saygılarını yakinen bildiğim ve bilgilerini özen ve cömertlikle paylaşmalarını takdir ettiğim insanlar. Bu yüzden "kimi takip etmeliyim?" sorusunun konularındaki tek cevabı olan bu isimler eminim yeni ebeveynlerin işini çok kolaylaştıracak.


1- Gebbepınar
Güzel haber hanenize bomba gibi düştüğünde, o ilk sevinç şokunun ardından gelen "şimdi başımıza neler gelecek?" sorusunun yanıtını alabileceğiniz en güvenilir isim: Pınar Mallı. Yedi yıldır tanıyorum Pınar'ı. Yedi yıldır kendini geliştirmek için nasıl çırpındığını ve işine olan aşkını yakından görüyorum.  Hamileliğin ilk günlerinden itibaren, bebeğinizi beklerken, kucağınıza alırken ve emzirirken güvenebileceğiniz, sizi rahatlatacak ve -doğru- bilgi verebilecek, güvenli bağlanma odaklı bir ebeveyn danışmanı arıyorsanız Pınar'ın sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.  

2- Uykusuz Anneler Kulübü
Uykusuz Anneler KulübüGebeliğin 6. ayından itibaren gerek kaygılar olsun, gerek gebelik reflüsü olsun, gerek bebeğin karnınızın içinde yuvarlanıp durması olsun, sebep her ne olursa olsun, sizi bir türlü uyku tutmayacak. O zaman hoş geldiniz Uykusuz Anneler Kulübüne. Atılmak için gün sayacağınız ama gün sayarken de gebelik ve ebeveynlik hakkında bir çok şeyi -öncelikle asla yalnız olmadığınızı ve tüm bunların bir gün geçeceğini- öğreneceğiniz bir kulüp bu. Karanlık ve uykusuz gecelerinizin telefon ışığı olacak bu sosyal medya hesabını takibe alarak uykusuzluğu bir nebze bilgilendirici ve eğlendirici hale dönüştürebilirsiniz.

3- Nilüfer Devecigil
Nilüfer DevecigilBebek rahime düştüğü anda (hatta aslında daha da öncesinde) öğrenilmesi gereken en önemli şeylerden biri "Bağlanma" konusu. Blogu sıkı takip edenler benim bağlanma konusundaki takıntımı muhtemelen biliyorlardır. Nilüfer Devecigil sevdamın nedenini de bu yüzden hemen anlayacaklardır. Güvenli bağlanma ve farkındalıkla şekillendirilmiş bir ebeveynlik hakkında ruhunuzu doyuracak bilgiler alacağınız ve sizden bebeğinize akacak sıcak bir güven duygusu hissedeceğiniz bu hesabı mutlaka takip etmelisiniz. 

4- Pınar Mermer

Pinar MermerGüvenli bağlanma sonrasında ebeveynliğinizi şekillendirecek ikinci öğreti "Yavaş Ebeveynlik." olabilir. Bu nedir peki? Çocuğun hızında ebeveynlik yapmayı, onun orijinal ayarlarını bozmamayı, çocuğunuzla gerçekten huzur içeren bir ilişki kurmayı hayal ediyorsanız, bu konuda Pınar Mermer size çok yardımcı olacaktır. Pınar Mermer bir klinik psikolog, bir anne ve bir yazar. Dolayısıyla bir ebeveynin ondan öğreneceği şeyler çok fazla. Yavaş Ebeveynlik kitaplarını (1 ve 2) okuyarak ve sosyal medya hesaplarını takip ederek işe başlayabilirsiniz. Hem kendimle ilgili hem çocuklarımla ilgili her başım -ruhum- sıkıştığında yardım alabildiğim ve çok güvendiğim Pınar Mermer ebeveynlik yolculuğunda güvenle takip edebileceğiniz isimlerden biri.

5- Gülüş Türkmen
gulusturkmenÇocuğunuz azıcık ele avuca geldiğinde, iletişim kurmaya başladığınızda yani aklınızda hep o soru olacak: "Nasıl konuşursam beni dinler?" Çocuklarla iletişim uzmanı Adale Faber ve Elaine Mazlish'in Türkiye şubesi olan Gülüş Türkmen bu konuda size epeyce yardımı dokunacak bir isim. Renkli kişiliği ve işine olan saygısıyla çok sevdiğim isimler arasında olan Gülüş Türkmen'i hem şahsi hesaplarından hem de kurucusu olduğu Alternatif Anne web sitesi hesaplarından takip edebilirsiniz. Şu sıralar hayranı olduğum "Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik" isminde bir proje yürütüyor ve oldukça ufuk açıcı bilgiler paylaşıyor. 

6- Bahar Eriş
Bahar ErişÇocuğunuzun -ve sizin- ruhunu doyuracak hesapları verdik yukarıda, şimdi de "beynini doyuracak" biri var takip etmenizi önereceğim: Bahar Eriş. Çocuklarda beyin gelişimi ve başarılı bir gelecek haritası için çok önemli araştırmalar içeren kitapları ile evinizin baş köşesinde olması gereken yazarlardan biri. "Ay ben akademik başarı odaklı bir ebeveyn değilim" demeyin. Ben de öyle diyordum ama onun bahsettiği şeyler çok farklı. Çocuğunuzu nasıl keşfedeceğinizi ve nasıl yönlendireceğinizi o bayıldığım akıcı, ironik ve anlaşılır diliyle anlattığı kitapları ufkunuzu açarken siz de farkında olmadan "başarılı olma hedefi"nin korkunç bir ebeveyn dileği olmadığını öğrenmiş olacaksınız.

7- Tüten Yolukar
Tūten Yolukar 🕉Ebeveynlik stresli bir yolculuk olmak zorunda değil. Çocuğunuzu tanımadan önce kendinizi tanıyarak, çocuğunuzdan önce kendinize şefkat duyarak bu yolculuğa başladığınızda çok da keyifli olabilir. Tüten Yolukar size bu yolculukta eşlik edecek bir arkadaş olacak. Bilinçli Farkındalık ismini verdiği çalışmalarıyla sizi rahat ve huzurlu bir yolculuğa davet ediyor ve bence bu davete en azından onu takip ederek icabet etmeniz sizin hayrınıza olacaktır. "Bunların Hepsi Hikaye" kitabının yazarı Tüten'in bir nefes koçu arkadaşı ile yaptığı çalışmaları takip etmek ve hesabında paylaştığı yol haritalarını izlemek size iyi gelecek.

8- Cin Gibi Kitap 
Cingibi KitapKitapsız olur mu? Olmaz tabii ki. Ebeveynliğin en eğlenceli yanlarından biri bence çocuk kitapları. Altı aylık olduğundan itibaren çocuklara kitap okumaya başlamak beyin gelişimi, konuşma gelişimi, kelime dağarcığı gelişimi gibi pek çok alana hizmet ediyor ve size çocuğunuzla "kaliteli" vakit geçirme imkanı sunuyor. Bunun  yanın da çocukların hayal gücünü ve kitap sevgisini desteklemek için de kitap okumak şart. Çocuk kitaplarını çocuk kitabı satan yerlerden almak "ne sattığının farkında olan" kişilerden almak demek. Yani yaşını ya da isteğinizi söylediğinizde kitap tavsiyesi alabilme lüksünüz oluyor. Daha ne olsun.

9- Kitchen Made Chocolate
Kitchen Made ChocolateManevi alemden maddi aleme geçtik madem, işin eğlencesine de yer vermemek olmaz. Gebeliğin sonlarına doğru doğum çikolatası telaşı, sonrasında da her yıl doğum günü ikramı telaşı olacak malum. O zaman çok yakın arkadaşım ve mutfağına güvendiğim bir hesabı önermeden yazıyı bitirmiyorum. Kitchen Made Chocolate. Özlem temiz mutfağında, zevkli tasarımıyla hazırladığı çikolataları ile hem doğumunuzda hem sonrasında gönlünüze taht kuracak. Ama en çok güler yüzü ve sempatisiyle. Misafirleriniz de çikolatalara bayılacak (Kesin bilgi yayalım.)

10- Lotus Fotoğraf
Lotus Fotoğraf by Nilüfer ÖrenMadem doğum ikramlarını yazdım bir de doğum fotoğrafçısı yazayım: Yazının başından  beri gebelik dedik, doğum dedik, yaşamınızın en heyecanlı ve en yavaş ama en hızlı geçecek dönemi dedik, tabii ki bunları güzel hatıralar haline dönüştürmeden olmaz. Lotus Fotoğrafın sahibi Nilüfer, kimi zaman kendi elleriyle diktiği ya da ördüğü kostümlerle kimi zaman boyadığı objelerle bebeğinizin en güzel fotoğraflarını çekebilmek için sizden daha hevesli olarak yanınızda oluyor. Gebelik fotoğraflarınızı çektirmekle işe başlayıp çocuğunuzun düğün fotoğraflarını çektirmeye kadar, her yıl doğum gününde, okula başlarken, mezuniyetinde yanınızda olacak bir fotoğrafçıdan çok arkadaşınız olsun istiyorsanız Lotus Fotoğrafı takibe alabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın