Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Aralık 14, 2017

Bu Kirli Dünyı Çamaşır Suyu Olmadan Temizlemek Mümkün Mü?

Şebnem Seçkiner çamaşır suyu kullanıp kullanmadığımı sormuş blogunda yaptığı mimde. Aslında çamaşır suyu konusu bizim evde biraz karışık. 



Şöyle ki; Annemin çamaşır suyuyla yıkamadığı tek şey biz çocuklarıydı. Çamaşır suyu kokusuyla temizlik kokusunu özdeşleştirmiş olmamın nedeni de buydu sanırım ve bundan kurtulmam çok uzun sürdü. Kokusundan asla hoşlanmasam da çamaşır suyu kokan bir yerin temiz olduğuna dair güvenim tam oluyordu. Bu yüzden kendi evimde de temizlik günü dendiği zaman çamaşır suyu şişesi baş rolü oynuyordu.

Anne oluncaya kadar böyle sürdü bu durum. Çünkü çocuklar doğuncaya kadar pek çok şeyi düşünmemiş olduğum gibi bu ürünlerin zararları üzerine pek de düşünmüş değildim. Ne zaman ki anne oldum, o zaman kullandığım bu ürünlerin kimyasal olduğunun, çevreyi ve maruz kalanları zehirlediğinin farkına vardım ve muadillerini aramaya başladım. Çamaşır suyuna muadil bir ürün bulmak çok zor malum. Temizlediğin şeyi hem sterilize etmek hem lekelerini çıkartmak falan… Bir leke çıkartıcıya ve hijyenik bir ortama en fazla ihtiyaç duyduğum zamanda böyle bir alışkanlıktan vazgeçmeye çalışmak fazla çılgınca geliyordu bir yandan ama zararlarını göz önünde bulundurduğumda çamaşır suyundan vazgeçmemek gibi bir ihtimalimin de olmadığını görüyordum. 


Aylarca araştırdım bunu nasıl yapabileceğimi. Çamaşır suyunu kullandığım her alan için ayrı bir çözüm bulmam gerekti ama sonunda hayatımızdan o kesif kokuyu tamamen çıkartmayı başardım.

Çocukların odalarını sirkeli su ile siliyorum mesela. Sirkenin hijyen sağlamadaki rolünü artık hepimiz biliyoruz.  Daha küçüklerken kullandıkları biberon, emzik gibi şeyleri sirkeyle yıkıyordum. Şimdi de bulaşık makinesine sirke koyuyorum. Ancak çocuklar ve eşim bu işten pek hoşlanmıyorlar. Sirkenin kokusunu kim sever ki zaten. Ben de pek bayılmıyorum ama başka çare de yok.

Hijyen sorununu bir nebze çözmüş olsam da hala leke çıkartmak için eski usulleri deniyorum. Beyaz sabun, beyaz sirke, karbonat… Bazen bulaşık deterjanı (evet giysilerdeki pek çok lekeyi çıkartabiliyor, özellikle çocukların yemek lekelerini)



Görüldüğü gibi mutfakta ve çocukların kullandığı hemen her şeyde neredeyse tamamen çamaşır suyundan kurtulmuşken halen tuvaletler için -üzerinde yazdığı gibi organik olduğuna inanmak istediğim bir markanın- çamaşır suyu kullanıyorum. Çünkü temizliğe en fazla ihtiyaç duyulan bu kısım için halen bir çözüm bulabilmiş değilim.

Sizin bir çözüm öneriniz var mı? Siz çamaşır suyunun zorunlu olduğu alanlar konusunda ne yapıyorsunuz?

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın