Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Şubat 17, 2012

Gebelikte 6 Hafta


Bebeğimiz gelip kesesine yerleşmiş. Doktor kese var bebek görünmüyor dediğinde ciddi gerilmiştim. Gebeliğimle ilgili "hayırlısı olsun" modunda olsam da, yeniden kürtaj olmamı gerektirecek bir durum yaşamak istemiyorum.

Boş gebelik nedir;

Boş gebelik ile çok erken dönemdeki normal bir gebeliği ayırdetmenin en önemli yolu kese içinde yolk kesesi adı verilen yapının izlenmesidir. Yolk kesesi varlığı gebeliğin boş gebelik olmadığının en önemli belirtisidir. Öte yandan kesenin ultrasondaki görüntüsü de bu iki durumun ayrımında yol gösterici olabilir. Teorik olarak son adet tarihinden yaklaşık 5 hafta geçen durumlarda transvajinal ultrasonografi ile fetus görülebilmelidir. Bunun gerçekleşmediği durumlarda ise boş gebelik tanısı koymak için aceleci davranmak çok yanlış bir yaklaşım olacaktır. Bu gibi bir durum varlığında en azından bir hafta beklenerek durumun gidişatı hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. Klinik olarak normal bir erken gebelikten hiçbir fark yoktur. Tüm belirtiler aynıdır. Ne bir kanama ne de kramplar bulunur.Zaman geçtikçe hafif kahverengi akıntı görülebilir ancak bu da ayırıcı bir bulgu değildir. Kişi ultrason kontrolünde gebelik kesesinin içinde embroyun ve kalp atımlarının olmadığı anlaşılana kadar boş gebelik olduğunu fark edemez. Boş gebelik kromozomal problemlerden kaynaklanan bir tablodur. Bu olayın kalıtsal olduğu anlamına gelmez. Sadece o gebeliği meydana getiren sperm ve yumurtalarda kalite düşüklüğü ya da anomali söz konusudur. Blighted ovum tekrarlama eğiliminde olan bir anomali değildir. Kromozomal bozukluk olmasına karşın anne ya da babada genetik bir problem yoksa kalıtsal özellik göstermez. Tamamen normal bir düşük olarak sınıflandırılmalıdır. Blighted ovum'un tedavisi gebeliğin kürtaj ile sonlandırılmasıdır. Bunun dışında herhangi bir tedavi alternatifi yoktur.Kürtaj tanı konulduktan sonra mümkün olan en kısa zamanda yapılmalıdır. Boş gebelik nedeni ile kürtaj olmak zorunda kalan anne adaylarında 1-2 hafta içinde yeniden yumurtlama olur ve 4 hafta sonunda adet görürler. Bu adet kanamasından sonraki siklusdan itibaren yeniden gebe kalınmasında hiçbir sakınca yoktur. (Dr. Alper Mumcu)

6. Haftasında Gebeliğim;
Yoğun başdönmesi,
Kokulardan tiksinme,
Bulantı,
Yorgunluk,
Karın ve bel ağrısı

şeklinde seyrediyor. 

Gebelikte başdönmesinin sebepleri;  Gebelikte rahmin fazla büyümesine bağlı rahime giden kan miktarı artar ve bundan dolayı beyin gibi diğer organlara anlık olarak kan pompalanmasında bir güçlük oluşabilir, bu da baş dönmesi veya bayılma hissine neden olabilir. Ayrıca büyüyen rahmin annenin kan damarları üzerine bası yapması da göz kararması, baş dönmesi ve bayılma hissine sebep olabilir. Kan şekerinin düşmesi, kansızlık, sırt üstü yatmak, aşısı susuz kalmak, aşısı sıcak ortamda bulunmak, uzun süre ayakta kalmak, fazla egzersiz yapmak da baş dönmesi, göz kararması, halsizlik ve baygınlık hissine sebep olabilir. (jinekolojivegebelik.com)

Benim yaşadığım yoğun baş dönmesinin sebebinin tansiyon olduğu ortaya çıktı; 90/50 mmHg - 90/40 mmHg gibi seyrediyor tansiyonum. Daha da düşmesini engellemek için cebimde kraker, badem vs tuzlu yiyeceklerle geziyorum artık. Bir de bol sıvı almaya gayret ediyorum. Baş dönmem artttığı anda bir yere uzanıp bacaklarımın altına bir yastık koyarak yükseltip bir süre bekliyorum. Bunu yapamayacağım bir yerdeysem bir sandalyeye oturup bacaklarımı başka bir sandalyeye uzatarak oturuyorum. Aksi taktirde tansiyonum daha da düşüp baygınlık geçirebiliyorum zira.

Sürekli baş dönmesi ile yaşamak yaşam kalitesini de düşürüyor ancak yapabilecek bir şey yok şu aşamada. Ne kadar süreceğini de bilemiyorum.

Gebelikte bulantı ve kokulardan tiksinme sebepleri; Gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan fizyolojik estradiol ve HCG hormonları artışının normalden fazla olması ya da seviyeler normal sınırlar içinde olmasına karşın bireysel duyarlılığın yüksek olması bulantılara ve kokulardan tiksinme gibi diğer bazı belirtilere neden olmaktadır. Anne adayının şikayetleri hafifse ayaktan ilaçsız tedavi denenebilir: Ayaktan ilaçsız tedavide amaç anne adayının bulantılarla kendisi başa çıkmasını sağlamaktır. Bu amaçla anne adayına şunlar önerilir:
  • "Yatağınızın kenarında kraker ya da bisküvi benzeri gıda maddelerini hazır bulundurun. Sabah bunları yedikten sonra yataktan kalkın.
  • Günlük öğününüzü üç öğünde değil beş ya da altıya bölerek alın.
  • Sıvıları yemekler arasında alın. Yemekler esnasında fazla sıvı almayın.
  • Midenize ve barsaklarınıza dokunan yiyeceklerden uzak durun
  • Bu önlemlerle şikayetleriniz geçmezse doktorunuza tekrar başvurun."
Anne adayının şikayetleri günlük faaliyetlerini engelliyorsa, ilaçsız tedaviye cevap vermiyorsa ayaktan ilaç tedavisi denenir. Bulantı giderici olarak anne adayına verilen tablet ya da fitil şeklindeki ilaçlar yıllardır kullanılan ve bebek üzerinde hiçbir olumsuz etki yapmadığı bilinen ilaçlardır. Ek olarak B vitaminlerinin ön planda olduğu bir vitamin tedavisine başlanır. Ayaktan ilaç tedavisine karar verildiğinde anne adayı ilaçlarını kullanırken yukarıda bahsedilen önlemlere de uymalıdır.
Anne adayının şikayetleri ayaktan ilaç tedavisine cevap vermiyorsa, genel durumu bozuksa, kilo kaybı varsa, tetkikler vücuda uzun süredir besin maddelerinin alınmadığını gösteriyorsa (idrarda keton cisimleri yüksek bulunursa) ya da vücudun susuz kaldığı yönünde bulgular varsa (idrarın yoğunluğu artmış, rengi koyu bulunursa, kan elektrolitleri dengesizse) anne adayı hastaneye yatırılır ve serum tedavisine başlanır. Serum tedavisinin amacı anne adayına kaybettiği sıvı, elektrolit ve besin maddelerini intravenöz yolla (damar yoluyla) geri vermektir. Bulantı giderici ilaçlar ve vitaminler de kalçadan ya da serumun içine katılarak verilir.(gebelik.org)

Neyse ki bunun ne kadar süreceğini biliyorum; HCG hormonu gebelikte giderek azalan bir hormon dolayısıyla bulantılar giderek hafifleyecek ve 14. hafta civarında da tamamen kaybolacak...

Gebelikte karın ağrısı sebepleri; Karın ağrısı hamilelik süresince hemen her dönemde karşılaşılabilecek bir yakınmadır. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde pekçok kadın karın ağrısından yakınır. Erken dönemlerde ortaya çıkan karın ağrısı adet gecikmesini takip eden ilk birkaç gün içinde bile ortaya çıkabilir. Çoğu kadın bunu adet olacakmışım ancak olamıyormuşum şeklinde tarif eder.   Gebelikte görülen karın ağrısı ve rahatsızlığın en önemli nedenlerinden birisi rahimi yerinde tutan bağların gerilmesidir. Rahim büyüdükçe onu yerinde tutan ve çevreleyen zarlarda gerilmeye neden olur. Bu gerilme kişi tarafından ağrı şeklinde algılanır. 

Öte yandan kabızlık ve mide yanması da zaman zaman karın ağrısına neden olabilir. Hamileliğin ileri dönemlerinde büyüyen rahimin yarattığı bası nedeni ile kaburgaların alt kısımlarındada ağrılar hatta acı hissedilebilir.(
Op. Dr. Alper Mumcu)


Bu arada Ada'nın bebekten haberi yok, son aylara doğru söylemeyi planlıyoruz. Tabii ki pedagog yardımı olmadan asla olmaz. Önce danışıp, okuyup, araştırıp sonra abimize uygun bir dille durumu anlatacağız. Beni en çok geren kısım bu zaten. Zira babasını benden, beni babasından, öğretmenini arkadaşlarından, oyuncaklarını arkadaşlarından, tüm sevdiklerini birbirinden kıskanır durumda şu anda.

Babaannesi babasına "oğlum" dedikçe "o benim babam" diye kendini yerden yere atabiliyor mesela. Ya da ben anneannesine anne dediğimde sorun olabiliyor.

Umarım her şeye olduğu gibi buna da kolay adapte olur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın