Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Aralık 29, 2017

Ebeveynlerin Mutlaka Okuması Gereken 10 Kitap

Sanırım sosyal medya üzerinden en fazla aldığım soru "Hangi kitap?" sorusu. Ebeveynler / ebeveyn olmayı planlayanlar hangi kitapları okumalı? 

1- Naomi Aldort - Çocuğunuzla Birlikte Büyümek


Bu blogda, bu kitap hakkında onlarca post bulabilirsiniz (hatta bir yazı dizisi bile var). Birannedogdu blog ya da sosyal medya hesaplarını biraz bile takip etmiş olsanız bu kitapla ilgili mutlaka bir söz, bir paylaşıma denk gelmişsinizdir. Bu nedenle listenin ilk sırasına yazılmış olması sanırım şaşırtıcı olmayacak. Bence ebeveyn olsun olmasın herkesin okuması gereken kitaplardan biri bu. İçinizdeki çocuğu anlamanızı, onunla ve ebeveynlerinizle barışmanızı sağlayacak harika bir başyapıt bence.



2- Leyla Navaro - Gerçekten Beni Duyuyor Musun?


Evet, anneler ve anne simgesi üzerinde ne çok beklenti var, değil mi? Bütün bu beklentilerin bırakın tamamını, birazını bile yapamayan anne, kendini başarısız, suçlu, huzursuz hissedebilir." Ebeveynler mükemmel değildir. Olmak zorunda da değildir. En sevdiğim kitaplardan biri.

3-4- Harvey Karp - Mahallenin En Mutlu Bebeği / Yumurcağı


Harvey Karp yani nam-ı diğer "bebeklere fısıldayan adam" 5S Kuralı bebeklik döneminde, Fast Food Kuralı Terrible Two döneminde ve Islak Cips kuralı her döneminde işe yarayacak. Henüz görmediyseniz Harvey Karp'ın ağlayan bebeği bir kaç saniye içinde susturduğu videoları izleyin  sonra koşarak bu kitapları almaya gideceksiniz. Okuyalı dokuz yıla yaklaşıyor. Henüz listedeki yerini aşağılara çekebilecek alternatifine rastlamadım.

5- Catherine Mathelin - Freud'a Ne Yaptık da Çocuklarımız Böyle Oldu?


Çocuk büyütmekle ilgili "Ne yaparsan yap nasıl olsa yanlış olacak." kuralını ne kadar erken kavrarsanız o kadar mutlu ebeveynler olursunuz. Bu kitap ebeveynlerin kendini iyi hissetmesi için ne gerekiyorsa onu yazmış. Rahatlayın. Kendiniz olun. Başka yapmanız gereken şeyler tabii ki var ancak öncelikle hiçbir şeyin sizi çocuğunuza vereceğiniz tepki için "şu anda doğru davranış ne?" diye düşünecek kıvama getirmesine de müsaade etmeyin. Ebeveynlik ile ilgili okuduğum en güzel kitaplardan biri. Unutmayın "Ne yaparsanız yapın yanlış olacak."

6- Alfie Kohn - Koşulsuz Ebeveynlik


Bu kitabın kapağını açmadan evvel çocuklar hakkında öğrendiğiniz her şeyi unutun. Sizi manipüle etmek için doğduklarını, her an şımarmak için fırsat kolladıklarını, sevdiğinizi söylediğiniz anda bu fırsatı bulup tepenize çıkacağını, tüm o sinir krizi ve yaramazlıkları sizi çıldırtmak için yaptıklarını..... Siz büyürken çevrenizdekilerin söylediği ne varsa tamamını unutun çünkü gerçek sevgi ve şefkatin ne olduğunu öğreneceksiniz. Çocuğunuzu sınırsız sevebilmeye başlamak için önce öğrendiğiniz sınırları kaldırmanız gerek. Bu sıcacık kitapta gerçek sevgi ve koşulsuz ebeveynlik nasıl bir şey okuduğunuzda kendi çocukluğunuz için ince bir sızı duyabilirsiniz. Önemli değil, önce kendi çocukluğunuzu koşulsuz sevin. Önce kendinizi büyütün.

7- Alfie Kohn - Ödüllerle Cezalandırılmak


Ezber bozmaktan bahsetmişken motivasyon hakkında bildiğiniz her şeyin yanlışlığını yüzünüze çarpacak, ödülün ve rüşvetin çocuk gelişimindeki yerini sorgulatacak ve düşüncelerinizi kökten değiştirecek bir Alfie Kohn kitabından bahsetmemek olmaz. Davranışçılara savaş açan Alfie Kohn insan davranışlarının ödül ve ceza ile yönetilecek mekanik şeyler olmadığını ve bunları kullanmadan da değiştirmenin mümkün olduğunu anlatıyor.

8- Alice Miller - Yetenekli Çocuğun Dramı


Bir çocuk büyütebilmenin tek yolu kendi çocukluğunu yeniden -ve olması gerektiği gibi / hak ettiğini düşündüğün gibi- büyütmek. Yoksa çocuk büyütmek bir burun sızısı haline geliyor. Ebeveyn olmadan önce okusaydım -hatta mümkünse yirmili yaşlarımda- dediğim bir kitap bu. İçindeki çocuğu mutlu bir yetişkin yapmadan mutlu bir ebeveyn olamıyor insan ve bence bu kitabı tek seferde okuyabilen insanlar -benim okumam bir yıldan fazla sürdü- kıskanılacak insanlardır.

9- Bruce D. Perry - Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk

 
Efsane kitabımı da önermezsem bu listenin ne anlamı kalırdı... Dramatize etmeden anlatilmis belki de dunyanin en travmatik cocuk hikayeleri ve beynin etkilenis, cozulus ve tedavi donemleri o kadar guzel anlatilmis ki okumaya doyamadim. İnstagramda günlerce konuştuk, daha da konuşuruz bu kitap hakkında...


10- Nilüfer Devecigil - Işığın Yolu


Güvenli bağlanma konusundaki takıntım dolayısıyla yaşamıma girmiş ve doğal ebeveynlik konusunda ufkumu açmış Nilüfer Devecigil bu listede mutlaka olmalıydı. Genel olarak okunması, bilinmesi gereken biri o, yalnızca bu kitapla değil ancak kendini iyileştiren bağlanma hikayesi de gebelik öncesi okunması gereken kitaplardan biri.


İyi okumalar.
#birlikteokuyalım 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın